Koudemiddel R22

De stappen van de uitfasering van R22

De uitfasering van het koudemiddel R22 zal op 01-01-2015 worden beëindigd. Vanaf deze datum is het niet meer toegestaan om het koudemiddel R22 dan wel gemengde koudemiddelen met R22 te gebruiken voor onderhoudswerkzaamheden zoals het bijvullen van een koelinstallatie. Een r22 systeem kan dus bij lekkage die ontstaat na deze datum niet meer gerepareerd worden.

De manier van uitfasering is in verschillende stappen officieel vast gelegd in een Europese verordening onder nummer 2037/2000 en verplicht hiermee iedere EU lidstaat tot het verbieden van oa R22. Doordat de verordening, sinds de start in 2000, meerdere keren is aangepast is het officieel nummer van de verordening komen te vervallen. De meest recentste verordeningen document nummer is 1005/2009. 

R22 uitfaserings termijnen

1 januari 2001: Vanaf deze datum is het verboden om nieuwe installatie's die zijn uitgevoerd met R22 te plaatsen.

Medio 2009: Koudemiddel producenten stoppen met het produceren van R22 om restanten op te maken.

1 januari 2010: Vanaf deze dag is het verboden om nieuw geproduceerde (maagdelijke) R22 te gebruiken voor reparatie of onderhoud. Wel mag er nog gebruik worden gemaakt van gerecyclede en geregenereerde R22.

1 januari 2015: Vanaf deze is het in zijn geheel verboden om R22 te gebruiken voor welk doeleinde dan ook. Wanneer uw koelinstallatie zoals een airconditioner of koelcel na deze datum defect raakt, kan deze niet meer gerepareerd worden met R22 en zal dus moeten worden vervangen of dient het systeem geretrofit te worden.

Wat is Retrofitten

Retrofitten is een optie om een R22 koel- of vriesinstallatie te behouden na 01-01-2015. Bij het retrofitten word het koudemiddel R22 vervangen voor een HFK koudemiddel als alternatief. Het retrofitten gebeurt meestal bij de grotere en ingewikkelde Airconditioning-, DX-, koel en vries- en Chiller systemen omdat deze systemen en enorme investering hebben gekost waardoor het vervangen van het gehele systeem niet te verkopen is louter omdat het koudemiddel verboden word. 

Een groot nadeel van het toepassen van een 'traditionele' retrofit met de oudere HFK's bij een koel- of vriesinstallatie zijn de wijzigingen die een installatie moet ondergaan om met het alternatieve koudemiddel te kunnen werken. Doordat deze, soms ingrijpende veranderingen een hoop tijd en geld kosten, kan de rekening snel oplopen. 

Goedkoper retrofitten
Sinds kort zijn er koudemiddelen ontwikkeld waarbij er geen ingrijpende verandering aan de bestaande installatie hoeven te worden doorgevoerd. Deze koudemiddelen, die onder andere door DuPont en Arkema geproduceerd worden, zijn hierdoor het beste alternatief omdat de installatie niet langdurig uit hoeft te staan en de kosten niet onnodig oplopen.

 

Neem vrijblijvend contact met Mercato Koel Vries & Klimaattechniek op en informeer naar de mogelijkheden voor uw R22 installatie.

Bel 06 51914340 voor meer informatie